Ingen mer Mediekompass – fortsätt tänka källkritiskt!

2016-09-01

I oktober 2016 kommer Mediekompass att försvinna som ett verktyg i skolan för att hjälpa lärare att lära sina elever om informationsspridning, källkritik och media.

Verksamheten har funnits sedan 1963 och hette då Tidningen. I och med dagens digitala utvecklingar har flera medieföretag och finansiärer valt att inte fortsätta att stöda Mediekompass.

I en artikel hos Svenska Dagbladet, SVD, uttalar sig demokratiutredaren, Olle Wästberg och menar att “Medierna lägger ned sin skolsatsning, och många elever får ännu mindre förståelse för tidningar och informationsspridning. Det måste mötas med mer genomtänkt undervisning i källkritik”.

Då många ungdomar idag vänder sig till internet för att finna information är det viktigt att veta hur man ska tänka kring informationen som man hittar. Mediekompass har också lärt barn och ungdomar om marknadsföring, demokrati, yttrandefrihet och vikten av källkritik. Nu när mediekompassens roll i skolan försvinner blir det viktigare att lärare och skolor själva kommer på alternativ till hur man ska lära sina elever att tänka kritiskt kring information, media och reklam.

Läs mer om Mediekompass roll och försvinnande här  


Vill ni lära era elever eller barn mer om källkritik, ta en titt på Media Smarts lektioner!


 

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att fylla i fältet nedan med din epostadress och trycka på Anmäl.