En andraplats för klass 5 i Strandängsskolan i Media Genier

2016-11-21

Sofia Bydal är lärare för klassen som knep en andraplats i årets Media Genier, reklamtävlingen för elever i mellanstadiet.

Eleverna gjorde en reklam som gav dem en silverplacering med motiveringen:

Ett bidrag med ett tydligt budskap som visualiserar det riktiga orättvisorna i världen. De har en bra vinkel på problemet och en bra vändning i filmen som får tittaren att inse hur bra vi har det. Genomarbetade tankar kring kanalval och uppföljning. Klass 5 Strandängsskolan får en rättvis andra plats.


Sofia Bydal, StrandängsskolanHej Sofia, hur kom eleverna fram till kampanjen?
– Jag har bott i Moçambique ett antal år innan jag tog över den här klassen. Tiden i Moçambique påverkade mig absolut och en av de saker jag reagerar starkast på är när eleverna i klassen säger just "Det är orättvist!" De får gärna säga att saker är orättvist om det är det men inte om exempelvis den ena gruppen får idrott före den andra gruppen... När jag hör dem säga det berättar jag alltid vad som VERKLIGEN är orättvist... Barn som aldrig blir mätta eller får vård när de är sjuka. Nu är det ingen i klassen som säger så längre, (de vågar väl inte...) men det blev infallsvinkeln över hur vi skulle lägga upp kampanjen. Vi har samarbetat om allt, men var och en har fått klippa sin film.

Vilken var er största utmaning i arbetet?
– Den största utmaningen blev faktiskt att korta ner filmen till bara 30 sekunder. HUR kan man få ut ett så stort budskap på så få sekunder! Vi började på 2,5 minuter och klippte och klippte tills 30 sekunder återstod. Men visst klarade vi att få fram budskapet?

Hur tyckte eleverna att det var att jobba med Media Genier?
– Vi har arbetat med alla lektionerna och både jag och eleverna tycker att det har varit mycket givande och roligt.

Vilken är den viktigaste lärdomen ni tar med er efter tävlingen?
– Vi har lärt oss att reflektera runt reklam. Innan vi började sa alla att de aldrig påverkades av reklam... det säger ingen nu längre. VI har också lärt oss att filma och klippa och använda iMovie.

Vad ska ni göra för prispengarna?
– Det blir troligen en lägerskola nästa höst.

Kommer ni att vara med och tävla igen?
– Kan man det? Ja, då kanske vi tävlar igen nästa gång?


Strandängsskolans film


Klass 5, Strandängsskolan

Klass 5 Strandängsskolan

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att fylla i fältet nedan med din epostadress och trycka på Anmäl.